‘Brussels Sprouts’ of ‘Choux de Bruxelles’ zijn een van oorsprong Belgische lekkernij.
Het gebied rond Brussel stond lang bekend om zijn uitstekende spruitjesteelt.
Nu zijn het vooral België, Nederland, Frankrijk en Engeland die deze heerlijke mini-kooltjes telen.
Spruiten zijn pas goed van smaak als er een eerste keer nachtvorst geweest is. De smaak van de spruitjes verandert tijdens het seizoen. In november smaken ze nog wat bitter, in maart zoeter.
Het zetmeel in de spruiten wordt onder de invloed van de koude nachten omgezet in suiker..
Spruitjes zijn eigenlijk een soort kool. We eten alleen een klein stukje van de plant. Dit noemen we spruitjes. Mensen eten het al heel lang.
Als je spruitjes te lang kookt kan het gaan stinken in huis. Spruitjes zijn erg lekker! Maar kook ze dus niet te lang, anders jaag je al je gasten weg!
Een andere seisoensgroente in december is veldsla. Veldsla is een eenjarige plant. Dat betekent dat het plantje één jaar leeft. Veldsla kan tot de winter doorgroeien, maar kan niet tegen kou onder de -5 graden.
Daarom is het een ideaal plantje om in december te oogsten. Net voordat het te koud wordt. Veldsla smaakt een beetje nootachtig en kan heerlijk rauw gegeten worden in je salade.
Wil je meer weten over gezond eten en bewegen? Kijk dan ook eens op de websites Kijkopgezond.nl en Fitmetsteffie.nl.
Hier kan je recepten in makkelijke taal als pdf downloaden.