In mei zijn veel vogels druk bezig. Ze bouwen nesten, leggen eieren en zorgen voor hun jongen. Een bekende vogel die dat doet, is de koolmees.
Wat gebeurt er precies in deze tijd?
In het voorjaar begint de koolmees met het bouwen van een nest. Dit kan in een boom zijn, maar ook in een vogelhuisje in de tuin. De koolmees gebruikt takjes, mos en soms zelfs haren of wol om het nest zacht te maken.
Als het nest klaar is, legt het vrouwtje haar eieren. Dit gebeurt vaak in april of mei. Ze legt meestal 7 tot 12 eieren. Daarna gaat ze op de eieren zitten om ze warm te houden. Dit noemen we broeden. Broeden duurt ongeveer twee weken.
Na het broeden komen de kleine koolmeesjes uit het ei. Ze zijn dan nog kaal en blind. De ouders vliegen de hele dag heen en weer om eten te brengen, vooral insecten en rupsen. Na ongeveer drie weken kunnen de jonge koolmeesjes uitvliegen.
Je kunt koolmezen helpen door een vogelhuisje op te hangen. Hang het huisje op een rustige plek, niet in de volle zon. Zorg ook dat er genoeg bomen en struiken in de buurt zijn. Zo hebben de koolmezen een fijne plek om te nestelen én genoeg eten voor hun jongen.