Je kan ze bestellen bij de snackbar. Maar ook thuis voor in de frituurpan, oven of airfryer zijn ze niet meer weg te denken.
De frIkandel is een oer-Hollandse snack. Maar wat zit er nou precies in?
Iedereen kent hem wel. De lange bruine vleessnack. Hij is gemaakt van vleesresten en kruiden. Voordat je hem kan eten wordt hij gefrituurd.
Over de ingrediënten van de frikandel zijn de meningen nogal verschillend.
Er zou slachtafval, paardenvlees, uiers, koeienogen en zelfs darmen in verwerkt worden. Dit is niet waar!
Een frikandel wordt gemaakt van kippenvlees, varkensvlees en in inderdaad heel soms een klein beetje paardenvlees.
Voor het grootste deel bestaat de frikandel uit kippen separatorvlees.
Kippen separatorvlees zijn de restjes vlees die aan het karkas blijven zitten nadat de grotere delen van de kip afgesneden zijn.
Verder bestaat de frikandel uit kruiden, paneermeel, bindmiddel, uien en smaakversterkers.
Is het nou frikandel of frikadel? De frikandel zoals wij hem kennen is met een n. Een frikadel zonder de n is een soort gehaktbal of gehaktschijf.
Frikadellen worden veel in België gegeten.
En hoe eet jij het liefst jouw frikandel? Vertel het Steffie!