Je hebt witte asperges vast al gezien in de supermarkt of in een restaurant. Het witte goud noemen we ze ook wel. Waarom eigenlijk?
Van april tot en met juni is het aspergetijd. Dan staan ze in alle restaurants op de kaart. Veel mensen vinden asperges heel lekker.
Ze zijn best duur en daarom noemen we asperges ook wel het witte goud. Het is dus ook wel heel speciaal om ze een keer te eten.
In asperges zitten veel vitaminen, dus ze zijn heel gezond. Ze zijn ook goed voor je huid en je haar. En ze bevatten weinig calorieën, dus ook goed als je op dieet bent.
Ook voor asperges geldt: hoe verser, hoe lekkerder! Maar hoe bepaal je of ze vers zijn? Dat kun je horen!
Als je twee stengels voorzichtig tegen elkaar wrijft en je hoort een piepend geluid, dan weet je dat ze heerlijk vers zijn.
Tip: haal je asperges bij de boer. Verser kun je ze niet krijgen.
Leg asperges eerst even in een bak water. Dan worden ze lekker sappig. Leg ze daarna plat neer en schil ze met een dunschiller.
Snijd de harde onderkant eraf. Kook een grote pan water en leg de asperges daar voorzichtig in.
Kook ze in 8-10 minuten gaar en laat ze daarna nog 10 minuten in het water liggen.
Gooi de schillen niet weg! Kook ze in water en gebruik dat water ook om de asperges in te koken. Zo krijgen de asperges nog meer smaak.
Je kunt het kookvocht ook gebruiken om later soep mee te maken.
Asperges kun je serveren met aardappeltjes, hardgekookt ei, ham of zalm. Giet een beetje gesmolten boter over de asperges.
Als je asperges hebt gegeten, ruik je dat misschien als je daarna gaat plassen.
Sommige mensen ruiken het helemaal niet, maar anderen ruiken het meteen na het eten al.
Wil je gezond en makkelijk samen leren koken? Download dan hier een kookboek in makkelijke taal.