Op de langste dag blijft het heel lang licht. Maar liefst 16 uur, 48 minuten en 19 seconden.
Op de langste dag blijft het heel lang licht. Maar liefst 16 uur, 48 minuten en 19 seconden.

Vandaag is de langste dag

Vandaag hebben we de langste dag van het jaar. Die is meestal op 21 juni, maar niet altijd. Hoe zit dat?

Langste dag

De langste dag is natuurlijk niet echt de langste dag. Een dag kan niet meer dan 24 uur zijn. Met de langste dag bedoelen we de dag waarop het het langst licht is. Op deze dag staat de zon op zijn hoogst. Dat kun je goed merken, want dan zijn de zonnestralen het sterkst.

21 juni

Dit jaar is de langste dag op 21 juni. Maar dat is niet elk jaar zo. In een schrikkeljaar is de langste dag een dag eerder, op 20 juni.

Midzomer

De langste dag noemen we ook wel Midzomer. Die dag is het hoogtepunt van de zomer. In veel landen wordt deze dag gevierd als de start van de zomer. Dat gebeurde vroeger al bij Vikingen. Zij vierden Midzomernacht met grote vuren om de kwade geesten te verjagen. Ook in Nederland wordt het feest gevierd, bijvoorbeeld op het Midzomerfeest Mariënheem in Overijssel.

Zonnewende

De langste dag van het jaar noemen we ook wel Zomerzonnewende. De zon is op zijn hoogste punt gekomen en staat vanaf dan weer lager. Sommige Midzomerfeesten heten daarom ook wel Zonnewendefeest.

Korter

Vanaf vandaag worden de dagen dus weer korter. Elke dag komt de zon iets later op en elke dag gaat hij iets eerder onder. Het scheelt maar een paar minuten, dus je merkt het niet direct.

Alles over persoonlijke verzorging in makkelijke taal.

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen