Soms is er niks lekkerder dan een stukje chocolade. Maar het blijft nooit bij één stukje. Vaak eten we al snel een hele reep!
Het zou bijvoorbeeld het beste middel zijn tegen liefdesverdriet, want het maakt je blij en gelukkig.
Chocolade is lekker. Maar wat maakt het nou zo lekker? En kunnen we er verslaafd aan raken?
In een reep chocolade uit de supermarkt zit suiker en vet. Als je suiker eet, dan maken je hersenen een stofje aan. Dit stofje heet dopamine. Dat stofje zorgt voor een goed gevoel. Ook het vet zorgt hiervoor. Je krijgt dus als het ware een "dubbele dosis".
Andere dingen kunnen ons ook dopamine geven, bijvoorbeeld winkelen of jezelf verwennen. Het eten van chocolade is dus een manier om jezelf te verwennen.
Als je stopt met chocolade eten krijg je geen ontwenningsverschijnselen. Dat is pijn in je lichaam van het niet eten van chocolade. Dus kan je niet echt aan chocolade “verslaafd” raken.
Maar waarom heb je dan het gevoel dat je chocolade moet eten? Onderzoekers zeggen dat dit te maken heeft met onze emoties.
Chocolade zorgt ervoor dat je dopamine krijgt, dus dat kan je blij maken. Veel mensen gaan meer en slechter eten als ze zich niet zo goed voelen. Dan kan er wel een speciale relatie ontstaan met eten of chocolade.
Hier bestaat zelfs een woord voor: comfortfood. Dat betekent eten dat je een fijn gevoel geeft.
Maar er zijn natuurlijk ook andere manieren om dopamine te krijgen en je goed te voelen!
Je kan lekker een stuk in het zonnetje gaan wandelen of thuis een paar beweegoefeningen doen. En een stukje chocolade op z'n tijd kan helemaal geen kwaad! Als je maar geniet van het leven!
Wil je meer weten over gezond eten en bewegen? Steffie legt het hier uit in makkelijke taal.