Om je te verzekeren tegen kosten die je maakt als je ziek bent, is er de zorgverzekering.
Om je te verzekeren tegen kosten die je maakt als je ziek bent, is er de zorgverzekering.

Hoe kan je geld besparen op je zorgverzekering?

De zorgverzekering wordt duurder in 2024. Ook veranderen er een paar dingen. Maar er is goed nieuws!

Steffie zet de belangrijkste punten voor je op een rij.

Kijk rond

We gaan gemiddeld 10 euro per maand meer betalen voor onze zorgverzekering. Alle zorgverzekeraars hebben inmiddels hun premies voor 2024 bekendgemaakt.

De premie is het bedrag wat je aan jouw verzekeraar betaalt voor je verzekering. Zeg maar het prijskaartje.

Met 119,95 per maand ben je volgens vergelijker Independer het voordeligst verzekerd met de Basisverzekering Natura Select van Aevitae.

Kies een zorgverzekering die bij je past

Een polis is een schriftelijke bevestiging en bewijs van hoe je bent verzekerd.

Met een restitutiepolis heb je volledig vrije zorgkeuze en kan je bij elke zorgverlener terecht. De premie is hiervan vaak hoger.

Een naturapolis is lager in prijs, maar daar staat tegenover dat je alleen bij bepaalde zorgverleners terechtkunt. Ga je naar een zorgverlener zonder contract? Dan kan het zijn dat je een deel moet bijbetalen.

Een combinatiepolis is een combinatie tussen bovenstaande. Voor een deel heb je vrije zorgkeuze, maar je kunt er niet van uitgaan en in sommige gevallen moet je iets bijbetalen. De prijs is wel lager dan die van een restitutiepolis.

Normale verzekering vaak goedkoper

Veel mensen denken dat een collectieve zorgverzekering of gemeentepolis goedkoper is. Dat lijkt vaak zo, maar dat is niet altijd het geval. Volgend jaar vervalt de collectieve basisverzekering. Het loont het om te kijken of je met een normale verzekering goedkoper uit bent.

Minder bekende merken vaak goedkoper

Tussen de bekende en minder bekende merken zit ook prijsverschil. Dat komt omdat je soms niet kan bellen met een verzekeraar. Je moet dan wel goed met de computer om kunnen gaan. Je kan bijvoorbeeld medicijnen alleen bij een online apotheek bestellen. 

Basisverzekering is overal hetzelfde

De inhoud van de basisverzekering wordt door de overheid bepaald en is overal hetzelfde. Dus wat betreft het vergoeden van je ziektekosten ga je er nooit op achteruit.

Wat kan je doen?

Voel je je gezond? Ga dan voor de goedkoopste verzekeraar zonder aanvullende verzekering. Je kan ook je eigen risico verhogen. Dan betaal je per maand ook minder.

Hou wel 500 euro spaargeld achter de hand voor als je onverhoopt toch ziek wordt en betaalde hulp nodig hebt.

Steffie legt hier in makkelijke taal de zorgverzekering uit. Ook in het Engels, Arabisch en Tigrinya.

Op deze website leg ik alles uit over de basisverzekering. Ik leg uit wat een eigen risico en een eigen bijdrage zijn en wanneer je zorgtoeslag kan krijgen.

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen