Het sinterklaasfeest hoort echt bij Nederland en wordt hier al heel lang gevierd. Maar hoe is het eigenlijk ontstaan?
De echte naam van Sinterklaas is Sint Nicolaas. Sint Nicolaas was een bisschop uit Turkije. Een bisschop is een soort baas in de kerk.
Hij is geboren in het jaar 280 en is overleden in het jaar 343. Sint Nicolaas deed goed werk voor kinderen en werd daarom een kindervriend genoemd.
Hij is jarig op 6 december en dus niet op 5 december.
Sinterklaas werd vroeger ook gebruikt om kinderen bang te maken. Hij werd aangekleed als een afschrikwekkende zwarte man met kettingen aan zijn voeten of met narrenbelletjes.
Deze sinterklaas, soms ook Zwarte Klaas genoemd, gaf snoepgoed aan brave kinderen. Hij joeg ongehoorzame kinderen schrik aan om ze gehoorzamer te maken. Eigenlijk was hij de voorloper van Zwarte Piet.
Als Sinterklaas weer in het land is zetten kinderen altijd hun schoen. Dit deden ze al in de 15de eeuw.
In de 15de eeuw mochten alleen arme kinderen hun schoen zetten in de kerk. De rijke mensen stopten dan iets in de schoenen van de arme kinderen.
Op 5 december wordt er pakjesavond gevierd. Kinderen krijgen op die avond veel cadeautjes van Sinterklaas.
Pakjesavond werd voor het eerst echt gevierd na de Tweede Wereldoorlog. Toen ging het beter met de economie in Nederland.
Bij Sinterklaas horen natuurlijk ook pepernoten. Eigenlijk heten pepernoten kruidnoten. Kruidnoten bestaan al sinds de Middeleeuwen.
Kruidnoten werden gemaakt door kloosterlingen. Dit zijn mensen die in het klooster woonden.