Steeds meer mensen laten een Haagse mat knippen. Dat laat zien wie je bent.
Steeds meer mensen laten een Haagse mat knippen. Dat laat zien wie je bent.

De Haagse mat is van alle tijden

Een matje is een populair kapsel in Den Haag. De zijkant van je haar is dan kort of opgeschoren. De bovenkant is kort en de achterkant heel lang.

Dit haar was helemaal trending in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Vooral de voetballers van ADO Den Haag waren er bekend mee. En in hun voetspoor bleven hun fans deze haardracht tot op de dag van vandaag trouw.

Eens een mat, altijd een mat

Deze typisch Haagse haardracht gaat vaak over van vader op zoon. Het Haags Historisch Museum heeft foto's gekocht van jongens en mannen met een Haagse mat.

In Den Haag is de mat nooit echt uit het straatbeeld verdwenen. Haagse Harry is misschien wel de bekendste Hagenees met een mat.

Je haar laat zien wie je bent

De tentoonstelling in het museum laat ook zien dat kapsels door de eeuwen heen heel belangrijk voor mensen en hun cultuur zijn. Niet alleen als mode, maar ook om je geloof of je verzet tegen de samenleving te tonen.

Burgeroorlog over kapsel

In de 17de eeuw ontstond er bijna een burgeroorlog over de vraag hoe lang een man zijn haar mocht laten groeien. De dienstplichtige soldaat Rinus Wehrmann werd in de 20ste eeuw veroordeeld tot gevangenisstraf omdat hij weigerde zijn haar te laten knippen.

Nektapijt

Toch is het nektapijt, zoals de Belgen hem noemen, geen typsich Haags verschijnsel. Zelfs de oude Romeinen droegen al matten bij hun favoriete sport, de wagenrennen.

Volgens het boek De Matlas geldt rockster David Bowie als een van eersten met een moderne mat. Hij droeg als Ziggy Stardust in 1972 een mat. Ziggy Stardust was een tweezijdig persoon die mannelijke en vrouwelijke kenmerken met elkaar combineerde in dit kapsel..

Meer weten over matten? Neem dan een kijkje in het Haags Historisch Museum.

Ga met Steffie eenvoudig naar een museum!

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen