Het wordt weer tijd om je kerstspullen op te ruimen. Maar wat doe je met je kerstboom?
Volgens de traditie is 6 januari de datum waarop je je kerstboom aftuigt. Dan is het namelijk Driekoningen, de dag waarop volgens de Bijbel de Wijzen uit het Oosten in Bethlehem aankwamen.
Deze feestdag is het einde van de kerstviering. Het zou ongeluk brengen om je kerstboom op een later moment af te tuigen.
Bij veel gemeentes kun je je oude kerstboom inleveren. Vaak krijgen kinderen voor iedere kerstboom die ze inleveren een lootje.
Met dit lootje kunnen kinderen dan een prijsje winnen. Veel kinderen gaan na de kerst langs de deuren om zoveel mogelijk kerstbomen te verzamelen.
In sommige gemeentes zijn er kerstboomverbrandingen. Alle kerstbomen worden dan op een grote stapel gelegd en de brandweer steekt alle kerstbomen in de brand.
Je kunt je kerstboom in je tuin zetten. Het is dan handig als je de kerstboom met de pot in de tuin zet. Als je de kerstboom goed verzorgt, kun je de boom volgend jaar weer binnen zetten.
Heb jij thuis een open haard? Dan kun je de takken gebruiken voor je open haard. Het hout van de kerstboom kun je in stukken hakken. Deze stukken hout kun je dan in de open haard doen.
Zorg wel dat de takken goed droog zijn, anders ontstaat er veel rook bij het verbranden.
Je kunt je kerstboom ook bij het GFT-afval gooien. Het is dan wel belangrijk dat je alle versiering uit de boom haalt.
Hak je boom in stukken en gooi hem in de container van het GFT-afval. Eventueel kun je de boom ook inleveren bij de milieustraat.
Veel gemeentes hebben ook speciale ophaaldagen voor kerstbomen. Kijk op de website van jouw gemeente voor een datum die je het beste uitkomt.