Een teek is een klein spinachtig beestje.
Een teek is een klein spinachtig beestje.

Waarom moet je oppassen voor teken?

Nu het mooi weer wordt, gaan we weer vaker de natuur in. Dan is het belangrijk om op te passen voor teken. Waarom eigenlijk?

Hoe ziet een teek eruit?

Een teek is een klein spinachtig diertje dat veel voorkomt in de buurt van bomen en struiken en in het gras of tussen bladeren. Als een teek op je huid komt, bijt hij zich vast. En als hij je bloed opzuigt, zwelt hij op.

Waarom moet je oppassen voor een teek?

Sommige teken hebben een bacterie bij zich waar je ziek van kan worden. Die ziekte heet Lyme. Mensen met Lyme kunnen allerlei klachten krijgen, bijvoorbeeld in de gewrichten en of zenuwen.

Hoe voorkom je een tekenbeet?

Als je de natuur in bent geweest, is het verstandig om jezelf te controleren op teken. Kijk goed op je hoofd, nek, oksels, liezen en billen. Kijk ook je kleren goed na.

Wat doe je als een teek je gebeten heeft?

Als een teek vastzit aan je huid, probeer je hem voorzichtig te verwijderen. Dat doe je bijvoorbeeld met een tekenpincet. Maak het wondje daarna schoon met alcohol. Meestal is er dan niks aan de hand.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Als je na de beet een rode cirkel op je huid krijgt, moet je even naar de huisarts gaan. Die geeft je medicijnen om te voorkomen dat je ziek wordt.

Hieronder kun je in een video zien hoe je jezelf controleert op teken.

Hoe maak je een afspraak bij de huisarts?

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen