Op 22 november mogen we naar de stembus voor de nieuwe Tweede Kamer. Je kan hier bekijken hoe dat werkt.
Maar waarom komen er eigenlijk weer verkiezingen?
De ministers en staatssecretarissen samen vormen het kabinet. Dat komt van het Engelse woord cabinet. Dat is een kleine kamer waarin iemand zich even kan terugtrekken om te studeren of na te denken.
Vanaf de 16e eeuw bestonden er vormen van een kabinet. Dat had toen vooral de functie om advies te geven aan de koning.
Een kabinetscrisis is een situatie waarin het hele kabinet dreigt te vallen. Vallen is een ander woord voor ontslag aanbieden aan de koning. Men zegt dat het kabinet valt als de leden van het kabinet aftreden voordat hun ambtsperiode afgelopen is.
De minister-president doet meestal alles om de val van het kabinet te voorkomen door met iedereen te gaan praten. Dat is deze keer niet gelukt.
Minister-president Mark Rutte heeft koning Willem-Alexander het ontslag van het kabinet aangeboden. De koning neemt dat ontslag dan in beraad. Totdat de koning het ontslag aanvaard, mag het kabinet aan het werk blijven. Het kaninet is dan "demissionair" en mag alleen nog lopende zaken afhandelen.
De koning ontbindt ook de Tweede Kamer. Bij dat besluit wordt ook de datum van de verkiezingen vastgesteld. Die worden nu op 22 november gehouden.
Er kan enige tijd zitten tussen de val van het kabinet en de ondertekening van het besluit. De verkiezingen kunnen dan beter worden voorbereid.
Wanneer de Tweede Kamer wordt ontbonden, wordt ook besloten wanneer kandidaten zich voor de verkiezingen kunnen melden. Op deze mensen kan je dan gaan stemmen.
44 Dagen daarna wordt dan gestemd. Voor de hele gang van zaken staat maximaal drie maanden.