‘Pas op, je veter zit los!’ ‘Haha, 1 april!’ Op 1 april houden mensen elkaar graag voor de gek.
Waarom doen we dat eigenlijk? En waarom op 1 april?
De 1 april grap bestaat niet alleen in Nederland. In Engelstalige landen vieren ze April Fools' Day, april dwazendag.
In Frankrijk hebben ze de poisson d'avril: aprilvis. In Rusland noemen ze het Den Doeraka, dag van de dwaas.
En in Brazilië staat 1 april bekend als Dia da Mentira, dag van de leugen.
Niemand weet precies waar de 1 april grap vandaag komt. Sommigen denken uit de 16e eeuw. In 1560 schreef de Belgische dichter Eduard de Dene over een grap op 1 april.
Het gedicht gaat over een heer die zijn knecht wil wegsturen, maar de knecht heeft al snel door dat het een grap is.
In Nederland zeggen we vaak dat de 1 april grap begonnen is met de inname van Den Briel. Dat gebeurde door de watergeuzen op 1 april 1572.
Daar kennen we nog altijd dit bekende gezegde van: Op 1 april verloor Alva zijn bril. De Spaanse generaal Alva verloor toen de Zuid-Hollandse stad Den Briel.
In Vlaardingen zit een café. Dat café heet Café Mes. Eind maart kregen ze een brief van de gemeente. In de brief stond dat ze hun naam moesten veranderen. Want het woord ‘mes’ klinkt gewelddadig.
De gemeente vond het geen goede naam voor een café. Ze wilden dat de naam veiliger klonk. In de brief stonden ook voorbeelden. Zoals: Café Vork, Café Bord of Café Theelepel.
Veel mensen dachten dat het echt was. Maar het was een 1 aprilgrap! De eigenaar van het café en de gemeente hadden samen de grap bedacht. Ze wilden op een grappige manier aandacht vragen voor een serieus probleem: het gebruik van wapens door jongeren.