Sébastiaan werkt als ervaringsdeskundige bij Steffie. Hij heeft ook een volledige baan bij een groothandel. Hij was ontevreden over UWV.
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nodigde hem daarom uit voor een gesprek waar hij zijn hart helemaal kon luchten. Ook heeft het ministerie veel geleerd van het gesprek.
Sébastiaan is actief op sociale media en politiek betrokken. Hij vertelt over de uitdagingen waar mensen met een arbeidsbeperking mee te maken hebben.
Veel mensen hebben een Wajong-uitkering. Extra inkomsten, zoals bonussen en vakantie-uren, worden verrekend met die uitkering.
Sebastian vertelt dat hij het oneerlijk vindt dat wanneer hij extra inkomsten ontvangt, zoals een bonus of uitbetaalde vakantie-uren, deze worden ingehouden op zijn Wajong-uitkering. Hij heeft bovendien niet om die uitkering gevraagd. Hij heeft een gewone baan.
Hij vindt dat deze extra inkomsten zijn verdiend en niet zouden moeten worden afgetrokken van zijn uitkering. Hij mist daardoor waardering voor zijn werk.
De mensen van ministerie leggen uit dat de Wajong zo is opgezet dat je een deel van het inkomen dat je verdient mag houden.
Het andere deel wordt op je uitkering ingehouden. Een bonus of uitbetalen van je vakantie-uren zijn ook inkomsten. Een deel daarvan mag je houden, het andere deel wordt op je uitkering ingehouden.
Deze strenge regels gelden om ervoor te zorgen dat mensen alleen de ondersteuning krijgen die strikt noodzakelijk is, maar er bij werken toch op voorruit gaan.
Het is voor de computer ook heel moeilijk om bonussen niet op de uitkeringen in te houden. Er zijn namelijk heel veel verschillende bonussen.
Sebastian uit ook zijn zorgen over de manier waarop UWV met de klanten praat.
Hij vindt dat de brieven van UWV vaak ingewikkeld zijn. Dat maakt het lastig om te begrijpen wat er precies van hem wordt verwacht.
Hij noemt de moeilijke taal en de afkortingen die in de brieven worden gebruikt als een groot probleem.
Dit probleem wordt door veel mensen met een beperking ervaren.
Het ministerie erkent deze uitdaging en geeft aan dat er hard wordt gewerkt om dit te verbeteren. Maar er moet nog veel gebeuren.
Daarom zijn ze heel blij met het openhartige gesprek met Sébastiaan.
Sébastiaan bespreekt ook de problemen die hij en anderen ervaren op de arbeidsmarkt.
Hij vertelt over bedrijven die misbruik maken van mensen met een beperking door hen op een lager niveau te laten werken dan waartoe ze in staat zijn. En hen ook nog slecht betalen.
Dit soort bedrijven profiteren van regelingen voor mensen met een beperking. Sébastiaan heeft dit gemeld bij de arbeidsinspectie.
Hij benadrukt dat dergelijke praktijken schadelijk zijn voor de gezondheid en het welzijn van de betrokken werknemers.
Signalen over misstanden moet Sébastiaan vooral blijven melden bij instanties zoals UWV en de arbeidsinspectie. Maar ook bij beleidsmakers in de Tweede Kamer.
De mensen van het ministerie en Sébastiaan spreken af dat het belangrijk is om samen te blijven werken aan oplossingen voor de problemen waar mensen met een beperking mee te maken hebben.
Het veranderen van beleid kost veel tijd. De kosten voor de overheid en de uitvoerbaarheid van veranderingen maken het ook lastig.
Maar het kan en moet beter voor het welzijn en de kansen van mensen met een beperking. Daar is iedereen het over eens!