Je ligt de hele nacht wakker van het gesnurk naast je. Maar de snurker zelf droomt rustig verder. Het is de ergernis van veel mensen.
Niet-snurkers kunnen het niet begrijpen. Hoe kan het dat een snurker nooit wakker wordt van zijn eigen geluid?
Helicopters, wekkers, brandalarmen, dáár wordt een snurker wel wakker van. Terwijl het harde ronkende geluid vele malen erger is.
Snurkers horen het geluid van buitenaf dus wel, maar nooit dat van zichzelf. En dat is eigenlijk heel nuttig. Onze hersenen hebben daar iets slims op bedacht.
Het brein filtert de geluiden die we zelf maken. Het verklaart waarom je wel wakker wordt van een brandalarm en niet van je eigen gesnurk.
Anders zou je nooit in slaap kunnen komen en zelfs wakker kunnen liggen van je eigen ademhaling.
Tijdens de slaap blijven je hersenen gelukkig wel signalen naar je hart sturen. Maar ze negeren dus de geluiden die je zelf maakt.
Af en toe snurken is gelukkig niet gevaarlijk. Het is meestal een ander die last heeft van het zagende geluid. De snurker zelf ligt er niet wakker van.
Veel snurkers zoeken een oplossing omdat hun partner slecht slaapt. Het is fijn voor de partner als het snurken ophoudt. Maar het is ook belangrijk om jezelf de vraag te stellen: is het snurken voor mij een probleem?
Zoek hulp als je nooit uitgerust of met hoofdpijnklachten wakker wordt. Als je goed slaapt, blijf je immers gezond.
Snurk je af en toe? Dan kunnen deze tips je helpen.