Theo brengt zijn stem uit. Hij is ervaringsdeskundige van Steffie.
Theo brengt zijn stem uit. Hij is ervaringsdeskundige van Steffie.

Hoe werken de komende verkiezingen?

Op tv praten mensen over de verkiezingen en de straten hangen binnenkort weer vol met posters van politieke partijen. Maar waar mogen we straks over stemmen?

Provinciale Staten

Op woensdag 15 maart mogen we gaan stemmen voor de Provinciale Staten. De Provinciale Staten zijn de twaalf provincies in Nederland. Je stemt voor het nieuwe bestuur voor de provincie waar je woont.

Leden

Met je stem kies je niet alleen het bestuur voor je provincie. Het is ook een belangrijke keuze voor de rest van Nederland. De mensen die in de provincie worden gekozen mogen namelijk samen de leden voor de Eerste Kamer kiezen. De Eerste Kamer is een belangrijk deel van het bestuur van het land. Dus je stemt ook op de mensen uit de Eerste Kamer, maar met een tussenstapje.

Waterschappen

We mogen dit jaar ook weer het bestuur voor de waterschappen kiezen. Dit is altijd tegelijk met de Provinciale Staten. Je mag dus twee keer stemmen. De waterschappen zorgen dat het water in Nederland goed is. Zij zorgen bijvoorbeeld voor de dijken en sluizen. Ook zorgen ze ervoor dat rioolwater weer schoon wordt.

Stemmen

Misschien mag jij woensdag 15 maart ook stemmen. Weet je nog niet zo goed op wie je wilt stemmen? Vul dan eens het Kieskompas met Steffie voor jouw provincie in. Deze staat vanaf 16 februari voor je klaar.

Ook kan je meer informatie over stemmen vinden op Hoewerktstemmen.nl. Daar kun je ook oefenen met het uitbrengen van je stem.

Steffie legt in makkelijke taal uit hoe je moet stemmen

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen