Als de wind heel hard waait, noemen we dat een storm. We zeggen dat het een storm is als de wind tussen de 75 en 88 kilometer per uur waait.
Dat is sneller dan een auto op de snelweg.
Maar weet je wat nog sterker is dan een gewone storm? Een zware storm! Dat is wanneer de wind nog harder waait, met een snelheid van 10 op de speciale windmeter. En als de wind nog harder gaat dan heet het een orkaan.
De meeste schade bij een storm komt niet van de gewone wind, maar van hele harde windstoten. Dat zijn korte momenten waarop de wind extra hard blaast. Die windstoten kunnen zelfs nog harder zijn dan de gewone wind.
Bij de kust, waar het water is, waait de wind meestal het hardst. Dat komt doordat er geen gebouwen en bomen zijn die de wind tegenhouden. In het binnenland, verder weg van de kust, is de wind meestal minder hard.
We kunnen ook met een speciaal getal meten hoe sterk de wind is tijdens een storm. Dat noemen we het "stormgetal." Hoe hoger dat getal is, hoe sterker de storm is.
Stormen komen vooral voor in de herfst en de winter. Maar soms hebben we ook zomerstormen in de zomer. Die zijn meestal niet zo sterk als de winterstormen, maar ze kunnen nog steeds problemen veroorzaken, vooral in het verkeer en op het water.
Sinds 2019 krijgen stormen namen. Alleen als een storm echt gevaarlijk is, geven we hem een naam. In Nederland kwamen Jocelyn, Henk, Odette, Bella, Christoph en Darcy.langs.
Stormen ontstaan als het heel koud is in het noorden en nog warm in het zuiden. Die temperatuurverschillen maken de lucht onrustig en kunnen leiden tot stormen.
En soms volgen stormen elkaar snel op, als de lucht heel erg in beweging is.