Het is al dagen lekker warm. Het kan gebeuren dat je nu langs de kust zeevonk ziet. Zeevonk is een alg die licht geeft. De kleur van dit licht is blauw. Het is prachtig om te zien!
Zeevonk is een klein algje. Het is nog niets eens een millimeter groot. Zeevonk is heel licht. Nog lichter dan water. Bij rustig weer drijft zeevonk naar de oppervlakte van het water. En bij warm weer worden het er meer.
Er drijven soms wel miljoenen zeevonk-algen samen. Je ziet dan een blauw licht in het water. Het licht van de zeevonk komt door een chemisch proces. Bij dit proces komt energie vrij.
Die energie wordt omgezet in licht. Het licht heeft een blauwe kleur. Dat is bedoeld om vijanden af te schrikken. Er zijn nog meer algen die dit doen.
Er zijn ook dieren die licht kunnen geven. Vuurvliegjes bijvoorbeeld!
De grootste kans om zeevonk te zien, is als het warm en rustig weer is. Want dan verplaatst de alg zich naar de kust. Het moet ook goed donker zijn om het te kunnen zien. De beste tijd om zeevonk in Nederland te zien, is in juni en juli.
In zeevonk zit de stof ammonium. Ammonium is voor sommige vissen en zeedieren gevaarlijk. Maar voor mensen is het niet gevaarlijk. Wel kun je er een beetje huidirritatie van krijgen.
Als je in zeevonk zwemt, is het daarom goed om daarna te douchen.