Ieder jaar op 22 september is het Wereld Neushoorn Dag (World Rhino Day). Op die dag vragen het WWF (World Wide Fund for nature) en andere natuurorganisaties extra aandacht voor het beschermen van de neushoorns.
De neushoorn is een groot zoogdier dat leeft in Afrika en Azië. Een neushoorn heeft een kromme hoorn net achter zijn neus. Sommige soorten hebben achter de hoorn nog een kleinere stomp.
Een neushoorn drinkt per dag wel 100 liter water en eet tientallen kilo's voedsel. Het voedsel verschilt per soort. Neushoorns in Afrika zijn grazers en eten vooral stevig gras of takjes. De Aziatische soorten eten juist stevige, grote takken. En de neushoorns in Sumatra eten behalve gras en takken ook graag allerlei soorten vruchten.
Er zijn nog maar 30.000 neushoorns op de wereld: 70% minder dan 40 jaar geleden. Dat komt door de handel in de hoorns. In sommige culturen geloven mensen dat de hoorn een genezende werking heeft. Maar meestal gaat het gewoon om geld. Ivoor is net zoveel waard als goud, dus elke hoorn levert een hoop geld op.
Sinds 2010 werken allerlei organisaties wereldwijd samen om de neushoornjacht te stoppen. In 2020 hielp het WWF met de overplaatsing van 17 zwarte neushoorns van Zuid-Afrika naar beschermde gebieden in Malawi. Met succes, want meteen in dat eerste jaar zijn er in Malawi al vier jongen geboren!
Kijk hier hoe de verhuizing van die 17 neushoorns ging.
Lees hier wat het WWF nog meer doet voor de neushoorns.