De oudste fossielen van dinosauruseieren en embryo's zijn ongeveer 190 miljoen jaar oud.
De oudste fossielen van dinosauruseieren en embryo's zijn ongeveer 190 miljoen jaar oud.

Wat was er eerst, de kip of het ei?

Wie heeft het ei gelegd van het eerste dier dat eruit kwam gekropen? Wat was er eerst: de kip of het ei?

Onderzoek

De meeste dieren leggen eieren. De onderzoekers keken altijd naar dieren met botten die als embryo al in een ei zaten. Het idee dat een ei met harde schaal het grote succesverhaal van deze dieren is, wordt breed gedragen.

Nu komen onderzoekers echter tot een heel andere conclusie. Ze hebben veel fossiele diersoorten en levende diersoorten uitvoerig bestudeerd. Sommige van deze soorten leggen eieren, maar kunnen ook levend baren.

Het ei kwam later

De vroegste zoogdieren, hagedissen, dinosaurussen, krokodillen en vogels waren waarschijnlijk levendbarend. De kip kwam dus wel degelijk voor het ei!

Ook hebben de onderzoekers bewijs gevonden dat jongen voor korte of langere tijd in de buik van de moeder kunnen opgroeien. Al naar gelang de omstandigheden waarin ze moeten overleven. Dan is een ei ook niet echt nodig.

Privézwembadje

De eerste levendbarende dieren met botten lukte het 320 miljoen jaar geleden om los te breken van het water. Ze deden dit door een waterbestendige huid te kweken en andere handigheidjes te ontwikkelen. Zo konden ze beter omgaan met droogte en zo ontstond het eerste ei.

Dit ‘privézwembadje’ zou de babydieren de mogelijkheid hebben gegeven om van de waterkant weg te lopen en om op het land te gaan wonen. Omdat zij uit vissen voortkwamen, hadden zij dan ook visachtige kaken.

Tegenwoordig leven er ook dieren met botten op het land. Van kikker tot olifant en van ijsbeer tot muis, gewervelde landdieren vind je overal.

Ga met Steffie naar een museum.

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen