In musea over de hele wereld staan standbeelden zonder hoofd. Zoals hier in het Archeologisch Museum van Istanbul.
In musea over de hele wereld staan standbeelden zonder hoofd. Zoals hier in het Archeologisch Museum van Istanbul.

Waarom hebben oude beelden vaak geen hoofd meer?

Het Romeinse Rijk bestond van 753 voor Christus tot 476 na Christus. Als we uit die tijd beelden vinden bij een opgraving, is het hoofd meestal weg. Dat komt door een paar redenen.

Hoofden steken uit

Een reden is dat het hoofd en soms ook de armen van het beeld makkelijk breken omdat ze er een beetje uitsteken. Dus als het beeld valt, gaan die als eerste stuk.

De baas plagen

Soms hebben mensen, zoals rebellen of soldaten, het hoofd van de beelden expres weggehaald. Ze deden dat om de baas of de koning te plagen, want die beelden waren een teken van hun macht.

Nieuw hoofd

Maar er is ook nog een derde reden. De Romeinen waren slim en maakten beelden met losse hoofden. Dus als er een nieuwe keizer kwam, hoefden ze niet helemaal nieuwe beelden te maken. Ze plakten gewoon een nieuw hoofd erop!

Waarschijnlijk was het ook goedkoper om lichamen en hoofden los te maken. Marmer moest uit Griekenland naar Italië komen en het vervoer van grote stukken was vaak ingewikkeld en duur. Kleinere stukken marmer voor een torso of een hoofd waren veel handiger.

Soms konden ze zelfs de armen vervangen, zodat de beelden dingen konden vasthouden of in verschillende richtingen konden wijzen. Cool, toch?

Naar een museum met Steffie!

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen