Een vulkaan is uitgebarsten op IJsland. De vulkaan heet Fagradalsfjall en ligt niet ver van de hoofdstad Reykjavik. Op IJsland barst wel vaker een vulkaan uit. Maar dit keer is het wel opvallend, want deze vulkaan is vorig jaar ook al uitgebarsten.
Een vulkaan is een opening in het oppervlak van de aarde waar gassen en stof (magma) uit kunnen komen. Dit magma komt uit het binnenste van de aarde. Door eerdere uitbarstingen hebben vulkanen vaak de vorm van een berg.
Uitbarstingen kunnen heel rustig verlopen of juist met een enorme explosie beginnen. Het magma stroomt uit de krater van de vulkaan, en dan noemen we het lava. Sommige vulkanen barsten heel vaak uit en andere maar eens in de honderden of duizenden jaren. Als een vulkaan kan uitbarsten, noemen we het een actieve vulkaan.
Vulkaanuitbarstingen kunnen heel gevaarlijk zijn voor mensen, dieren en planten. Lava is moeilijk tegen te houden. Maar wanneer de lava is afgekoeld en versteend is, kan het de plantengroei in een gebied ook weer stimuleren. Lava bevat namelijk goeie voedingsstoffen voor planten.
Je kunt ook andere dingen vinden in een gebied met vulkanen, bijvoorbeeld geisers en warmwaterbronnen. IJsland staat bekend om zijn warmwaterbronnen, waar je heerlijk in kunt zwemmen. Na de uitbarsting van de Fagradalsfjall komen er ook veel toeristen naar de lavastromen kijken. Maar dit is niet zonder risico.
Wil je meer weten over vulkanen, klik dan hier!