In Nederland zijn dit jaar 110 nieuwe mensen opgeleid tot molenaar. Dat is een record!
Dat betekent dat er weer meer mensen zijn die weten hoe je een windmolen goed laat draaien.
Een molenaar zorgt ervoor dat een molen veilig werkt. Bijvoorbeeld om graan te malen of water weg te pompen.
Dat was vroeger heel belangrijk. Nu is het vooral belangrijk om onze geschiedenis levend te houden. En het is ook nog eens heel leuk en bijzonder werk.
In Nederland staan nog steeds veel oude molens. Het zijn er ongeveer 1.200. De meeste molens staan in de provincie Zuid-Holland.
Daar vind je ook de bekendste molens: in Kinderdijk. Dat is een plek met 19 grote windmolens naast elkaar. Het is zelfs werelderfgoed. Ook in Noord-Holland, Friesland en Utrecht staan veel molens.
Vroeger waren er meer dan 10.000 molens in Nederland. Ze werden gebruikt om water weg te pompen, graan te malen of hout te zagen. Nu zijn het vooral monumenten. Vrijwilligers zorgen ervoor dat ze blijven draaien en niet vergeten worden.
De nieuwe molenaars hebben allemaal een opleiding gevolgd. Ze leerden over de wind, de wieken en hoe je een molen moet stoppen als het te hard waait.
Nu hebben ze hun diploma gehaald!
Door deze mensen kunnen de oude molens blijven draaien. Zo kunnen ook kinderen en toeristen blijven zien hoe belangrijk molens waren voor Nederland.
Zo blijft onze cultuur bewaard én blijft het buitenland zien hoe bijzonder Nederland is!