De geschiedenis van de wereld heeft veel bijzondere verhalen. Ken jij het verhaal van Pompeï al?
Pompeï was een Romeinse stad in Italië. De stad was niet heel groot. Pompeï lag vlak bij de vulkaan Vesuvius.
In het jaar 79 na Christus is deze vulkaan uitgebarsten. Deze uitbarsting was erg heftig en bedekte de hele stad in as.
Veel mensen overleefden de vulkaanuitbarsting niet. Over de overleden mensen en de spullen lag een laag van as. In de as bleven de mensen en de spullen goed bewaard.
Daarom is Pompeï voor archeologen een belangrijke plek geworden. Archeologen zijn mensen die het leven van vroeger bestuderen. Zij hebben veel spullen en mensen uit de as opgegraven.
Zo leerden ze over de geschiedenis en het leven van deze mensen. Ze konden zien hoe de straten waren aangelegd. Ook zagen ze dat de wegen vroeger speciale banen hadden voor de wielen van de rijtuigen.
Plinius de Jongere schreef twee brieven over de vulkaanuitbarsting in Pompeï. Hij maakte de aardbeving mee en schreef hierover naar een historicus. Een historicus is iemand die de geschiedenis onderzoekt.
In de brieven schreef hij hoe de vulkaanuitbarsting ging en hoe zijn oom overleed. Dit soort brieven uit de geschiedenis laten ons zien hoe het leven vroeger was.
De vraag is niet of de Vesuvius zal uitbarsten, maar wanneer. In het verleden rommelde ze om de 20 jaar weleens, maar sinds 18 maart 1944 houdt ze zich koest.
Bij haar laatste uitbarsting in de Tweede Wereldoorlog, maakte de Vesuvius nog 80 Amerikaanse bommenwerpers kapot. Ze stonden op een vleigveld op enkele kilometers van de Vesuvius.