Wikipedia op een mobiele telefoon. Je kan zo overal iets opzoeken.
Wikipedia op een mobiele telefoon. Je kan zo overal iets opzoeken.

Hoe werkt Wikipedia?

Wikipedia is de encyclopedie van het internet. Een encyclopedie is een naslagwerk waarin veel uiteenlopende onderwerpen worden uitgelegd.

Dat gaat in de vorm van niet al te lange teksten. Daarom hoor je het misschien steeds vaker en kom je het tegen als je op Google zoekt. Maar hoe werkt het eigenlijk en wat kan ik er mee?

Wat is Wikipedia?

Wikipedia is een website. Het is een verzamelplek van informatie. De artikelen die op Wikipedia staan worden gemaakt door mensen over de hele wereld en in alle talen. Ook zijn er veel artikelen in het Nederlands op Wikipedia.

Vrijwilligers

De mensen die helpen met het schrijven van deze artikelen doen dit vrijwillig. Dit allemaal om kennis voor iedereen beschikbaar te maken. Omdat veel mensen aan Wikipedia werken kan er soms foute informatie op staan. Maar dit proberen de mensen van Wikipedia te voorkomen.

Daarom is Wikipedia een perfecte website om informatie over iets op te zoeken. Maar soms moet je voorzichtig zijn met alles geloven.

Wat kan ik met Wikipedia?

Je kan informatie opzoeken op Wikipedia, bijvoorbeeld over giraffen, voetbal of het koningshuis. Als je nieuwsgierig bent over iets kun je altijd even naar de Wikipedia website gaan. In 2022 werd de pagina over Jeffrey Dahmer het meest bekeken. Dat was een moordenaar in een serie op Netflix.

Hoe zoek ik makkelijk op Wikipedia?

Op Wikipedia zoek je iets op met een “zoekterm”. Dit is een woord wat te maken heeft met je onderwerp. Bijvoorbeeld als je zou willen weten hoe lang de nek van een giraffe is dan zoek je met het woord giraffe. Als je dan op de pagina van de giraffe bent kan je zoeken naar informatie over de nek van een giraffe.

Ook kan je op alle blauwe woorden klikken om naar een ander artikel te gaan. In het artikel van de giraffe staat het woord Afrika in het blauw. Als je daar op klikt ga je naar het artikel over Afrika.

Nieuwsgierig?

Ben je nieuwsgierig naar een persoon, geschiedenis of iets anders? Kijk dan even op Wikipedia!

Zo kan je heerlijk over van alles lezen op de computer of mobiel. Steffie heeft ook een eigen pagina op Wikipedia.

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen