Wikipedia is de encyclopedie van het internet. Een encyclopedie is een naslagwerk waarin veel uiteenlopende onderwerpen worden uitgelegd.
Dat gaat in de vorm van niet al te lange teksten. Maar hoe werkt het eigenlijk en wat kan je er mee?
Wikipedia is een website. Het is een verzamelplek van informatie. De artikelen die op Wikipedia staan worden gemaakt door mensen over de hele wereld en in alle talen. Ook zijn er veel artikelen in het Nederlands op Wikipedia.
De mensen die helpen met het schrijven van deze artikelen doen dit vrijwillig. Dit allemaal om kennis voor iedereen beschikbaar te maken. Omdat veel mensen aan Wikipedia werken kan er soms foute informatie op staan. Maar dit proberen de mensen van Wikipedia te voorkomen.
Daarom is Wikipedia een goede website om informatie over iets op te zoeken. Maar soms moet je voorzichtig zijn met alles geloven.
Je kan informatie opzoeken op Wikipedia, bijvoorbeeld over giraffen, voetbal of het koningshuis. Als je nieuwsgierig bent over iets kun je altijd even naar de Wikipedia website gaan.
Het meest bekeken Engelstalige artikel was Deaths in 2024, met in totaal 44,4 miljoen views.
Politieke onderwerpen staan ook hoog. Den aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024 en mensen zoals Kamala Harris en Donald Trump die tot de top tien meest bekeken pagina's behoorden.
Op Wikipedia zoek je iets op met een “zoekterm”. Dit is een woord wat te maken heeft met je onderwerp. Bijvoorbeeld als je zou willen weten hoe lang de nek van een giraffe is dan zoek je met het woord giraffe. Als je dan op de pagina van de giraffe bent kan je zoeken naar informatie over de nek van een giraffe.
Ook kan je op alle blauwe woorden klikken om naar een ander artikel te gaan. In het artikel van de giraffe staat het woord Afrika in het blauw. Als je daar op klikt ga je naar het artikel over Afrika.
Ben je nieuwsgierig naar een persoon, geschiedenis of iets anders? Kijk dan even op Wikipedia!
Zo kan je heerlijk over van alles lezen op de computer of mobiel. Steffie heeft ook een eigen pagina op Wikipedia.