Elk jaar gooit een persoon bijna 500 kilo afval weg. Hiervan wordt 60% gescheiden ingezameld.
Het is belangrijk om afval te scheiden zodat grondstoffen opnieuw gebruikt kunnen worden. Maar hoe doe je dat?
90% van het glas, potjes en flessen, wordt gescheiden ingezameld. Gooi daarom geen vuurvast glas, ruiten, kristal en keramiek in de glasbak.Glas kan eindeloos opnieuw gebruikt worden. Deksels en kurken mogen erbij, maar omspoelen hoeft niet.
90% van het papier en karton wordt gescheiden ingezameld. Nietjes, paperclips, plakband en vensterenveloppen mogen bij het papier. Zorg dat het papier droog en schoon is. Dus geen vette pizzadozen of drinkpakken. Daar zit vaak een plastic of aluminium laagje omheen.
64% van het groente-, fruit- en tuinafval wordt gescheiden ingezameld. Dat noemen we meestal GFT. Van GFT wordt compost of gas gemaakt. Etensresten, notendoppen en koffie mogen erbij. Gooi er geen verpakkingen bij, ook geen biologisch afbreekbare plastics.
66% van het plastic wordt opnieuw gebruikt. Gebruik een doorzichtige zak voor het plastic. Doe alleen lege plastic verpakkingen erin. Schoonmaken is niet nodig. Gooi geen oud speelgoed, afdekzeilen of tuinstoelen erbij. Verwijder de folies van verpakkingen als dat kan. Plastic kan vaak samen met blik en drankenkartons ingezameld worden.
Hoe afval gescheiden wordt, verschilt per gemeente. Soms wordt het plastic uit het restafval gehaald en gerecycled.
Dit gebeurt vaak in wijken met flats, omdat mensen daar minder ruimte hebben voor afvalscheiding.
Per persoon gaat er jaarlijks bijna 170 kilo restafval in de vuilnisbak. Dit bevat veel afval dat niet opnieuw te gebuiken is, maar ook wel bruikbaar afval dat verkeerd is weggegooid.