Hoor je ook wel eens een woord waarvan je niet precies weet wat het betekent? Deze keer vraagt Steffie zich af wat grondwater is.
De bodem in Nederland bestaat uit grind, zand, aarde of klei, of een mix hiervan. Tussen de kleinste stukjes bodem zit ruimte. Het verschilt hoe groot deze ruimte is. Bij grind is er vaak veel ruimte en bij klei bijvoorbeeld weinig. Wanneer water op de bodem komt, zakt het in de bodem tot het bij een laag komt met weinig of geen ruimte. Het water kan niet verder zakken en verzamelt zich in de ruimtes erboven.
Wil je weten hoe hoog het grondwater staat? Kijk dan eens naar het water in een sloot. Hoe hoog het water in de sloot staat, laat meestal ook zien hoe hoog het grondwater in het weiland ernaast staat.
In Nederland gebruiken we grondwater ook om te drinken. We drinken het dan niet direct uit de grond, maar het water wordt eerst gefilterd. Toch is het wel belangrijk dat het grondwater schoon is.
Binnenkort mogen we stemmen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen. De Waterschappen regelen alles wat met water te maken heeft dat je kan zien, zoals in sloten, rivieren en meren. De provincies moeten zorgen dat de kwaliteit van ons grondwater goed is. Hier werken ze ook veel voor samen.