Kom jij dit jaar ook helpen in een stembureau?
Kom jij dit jaar ook helpen in een stembureau?

Doe mee met de inclusieve stembureaus

In elke Nederlandse gemeente een inclusief stembureau? Stichting Prokkel maakt duo’s van een vrijwilliger met en een vrijwilliger zonder een verstandelijke beperking om op het stembureau te helpen.

Lijkt jouw dit leuk? Meld je dan aan als deel van een Prokkelduo! Op 22 november 2023 zijn er weer Tweede Kamerverkiezingen.

‘Ik voel me gelijkwaardig’

Noortje en Rene waren afgelopen verkiezingen een Prokkelduo. Noortje is ervaringsdeskundige en vertelt: “We hadden een goede samenwerking. René was niet te betuttelend, waardoor ik me gelijkwaardig voelde. Eerst werkten we samen voor de gezelligheid, maar later deden we elk eigen taken, want dat kon prima. Ik ben begonnen met kijken of de stembiljetten netjes in de bus gingen en heb ook de biljetten uitgedeeld. Daarna heb ik ook stempassen gecontroleerd.” Ook Rene geeft aan dat het voor hem heel verrijkend was.

Inclusieve stembureaus

Mensen met een verstandelijke beperking zijn meer dan hun beperking. Dit is een manier om te laten zien dat ook zij van betekenis kunnen en willen zijn. Ook vergroot het iemands interesse voor de democratie en het stemrecht, zowel bij henzelf als bij mensen in hun omgeving.

Voor de vrijwilligers van een Prokkelduo organiseert stichting Prokkel een “online les met Lieke”. Ervaringsdeskundige Lieke vertelt wat er als vrijwilliger van je verwacht wordt op het stembureau. Dit is een goede voorbereiding voor de verplichte e-learning van de gemeente.

Groot succes!

Bij de vorige verkiezingen hebben meer dan 180 gemeenten meegedaan. Zij vonden het heel positief. De meeste gemeentes doen dan ook opnieuw mee. Je kan je hier aanmelden. Meer informatie vind je hier.

Heb je vragen? Neem dan contact op met Marian Geling, landelijk projectleider stichting Prokkel via: marian@prokkel.nl of 0627057594.

Doe ook mee!

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen