Deelnemers in de speciale bruidshoek op een discofeest in Groningen van ABCDate en ABCMaatje
Deelnemers in de speciale bruidshoek op een discofeest in Groningen van ABCDate en ABCMaatje

De lessen van acht jaar ABCDate en ABCMaatje

ABCDate bestaat al weer acht jaar. In die tijd vonden duizenden mensen met een verstandelijke beperking een liefde, een maatje of een vriendschap.

Samenwerking

Mensen uit de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, de wetenschap, ervaringsdeskundigen en het team van ABCDate kwamen bij elkaar om te praten over eenzaamheid.

Wat is eenzaamheid? Hoe gaat het nu met de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking? Wat is er geleerd en hoe gaan we verder?

Eenzaamheid

Eenzaamheid is als je niet echt een band voelt met andere mensen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Het is wat anders dan alleen zijn. Dat vinden veel mensen helemaal niet erg en is het soms ook best goed om even alleen te zijn.

Als je je eenzaam voelt, heeft dat invloed op je gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven.

Expert

Het was een heel nuttig gesprek. We hebben veel van elkaar geleerd. Paul van Trigt van de Universiteit Leiden vertelde hoe de wetenschap op dit moment tegen dit probleem aankijkt. Eenzame mensen met een verstandelijke beperking zijn een beetje vergeten groep. Hij leidt daarom een onderzoek naar de hulp die ABCDate en andere organisaties bieden. Hij onderzoekt wat voor positief effect het op mensen heeft.

‘Mensen met een licht verstandelijke beperking zijn vaker eenzaam dan anderen’, vertelt Van Trigt. ‘Dat zit zo: sommige mensen kunnen door hun beperking minder goed met bepaalde zaken kunnen omgaan. Ze staan misschien wat meer aan de rand van de samenleving. Maar eigenlijk weten we nog steeds niet goed waarom mensen met een een licht verstandelijke beperking vaker eenzaam zijn.’

Lieke

Ervaringsdeskundige Lieke Derksen vertelde open over haar eigen leven. "Mensen met een verstandelijke beperking zijn inderdaad vaker eenzaam dan mensen zonder een beperking. Dat komt omdat ze anders zijn en niet goed begrepen worden. Hierdoor maken ze minder snel vrienden. Ook vertrouwen ze mensen sneller. Dat maakt dat andere mensen soms misbruik hiervan maken."

“In mijn zorgplan stond het doel om mijn netwerk uit te breiden. Helaas had ik vervelende dingen online meegemaakt. Mijn begeleider heeft toen gezocht naar een veilige website. Zij heeft ABCDate gevonden. Toen ben ik lid geworden”.

Lieke heeft twee jaar lang een relatie gehad via ABCDate.

Zorg

Er waren veel mensen die in de zorg werken. Zij wilden graag weten hoe ze hun cliënten kunnen helpen als ze eenzaam zijn. Ze vonden het goed dat hier meer aandacht voor is. Er moet ook meer aandacht voor hulpmiddelen komen omdat er steeds minder begeleiders zijn.

Ze willen ook vaker ervaringen uitwisselen met mensen van andere zorgorganisaties. ABCDate kan dat mogelijk maken. Iedereen vond het een hele nuttige bijeenkomst. Ze zouden dit wel vaker willen.

Toekomst

Er komt nu meer aandacht voor eenzame mensen met een verstandelijke beperking. Er komt niet alleen het onderzoek van Paul van Trigt. ABCDate en ABCMaatje doen ook mee met ‘Eén tegen eenzaamheid’, een programma van de overheid. We plannen ook een volgende bijeenkomst.

Ben jij al lid van ABCDate?

Als je zorg ontvangt van een aangesloten organisatie kun je deelnemer worden bij ABCDate. Als je geen zorg krijgen kun je je melden bij ABCMaatje..


Sabine en Jonathan vonden elkaar op ABCDate

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen