Bacteriën uit mammoetpoep zijn weer tot leven gewekt in een Nederlands laboratorium.
Bacteriën uit mammoetpoep zijn weer tot leven gewekt in een Nederlands laboratorium.

Beestjes in mammoetdrol weer tot leven gewekt

Het lijkt wel een scene uit de film Jurassic Park. Nederlandse onderzoekers hebben een proef gedaan met een 28.500 jaar oude keutel van een wolharige mammoet. Dat is een soort grote olifant.

Het dier is onder het ijs van een Siberisch eiland gevonden. Hij is nog helemaal in goede staat.

Verrassing

De mammoet is in 2012 gevonden op het Siberische eiland Klein-Ljachovski. In het beest bleek nog een goed bewaarde drol te zitten.

Dat bracht de onderzoekers op een idee. Ze namen een stukje van het vrouwtjesdier en onderzochten het op sporen van bacteriën.

Het is in Siberië zo koud dat de mammoet nooit ontdooid is geweest. Dat heet permafrost. Zo werden in de drol nog veel "slapende" bacteriën gevonden. Die werden tot leven gewekt. En nou zwemmen die weer rond in een bakje in het laboratorium in Leiden.

Niet gevaarlijk

"Ergens is het logisch dat we de bacteriën tot leven konden wekken, want de permafrost is een grote diepvries", volgens onderzoeker Gilles van Wezel. "Toch is het een magisch idee", zegt de hoogleraar moleculaire biotechnologie aan de Universiteit Leiden.

Samen met microbiologen uit Wageningen, Amsterdam en Goes deelde Van Wezel onlangs zijn bevindingen. Een microbioloog houdt zich bezig met onderzoek naar kleine beestjes. Hierbij kan het gaan om de studie van bacterien, maar ook om virussen of schimmels.

Of hij bang is dat de bacteriën net als in Jurassic Park een eigen leven gaan leiden? "Totaal niet. Zó anders zijn deze bacteriën nu ook weer niet."

In de video kan je zien hoe de Russen de mammoet hebben gevonden.

 

Naturalis in Leiden is een mooi museum als je meer over de geschiedenis van de natuur wilt weten.

Naturalis is een mooi museum als je meer over de geschiedenis van de natuur wilt weten.

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen